På nyårsdagen var jag äntligen tillbaka på mitt älskade Kullaberg för ett härligt långpass med många backar. Jag trodde att kroppen skulle vara mer sliten efter nyårsafton. Nä, inte som ni tror, utan för att jag dels sprang tävling (Sylvesterloppet i Malmö) och dels avslutade dagen/kvällen med 90 min hot-yoga. Tvärtom, så var kroppen fräsch och jag hade inte så noga koll på varken tid/distans (hade glömt klockan hemma) eller när solen skulle gå ner och jag hade naturligtvis pannlampan i bilen. På hemvägen hann det därför bli allt mörkare, och jag tog delvis en ny väg och var därmed osäker på hur långt det var kvar. På ett ställe sprang jag fel och fick vända. Var rätt trött och törstig då alla vattenstationer är avstängds så här på vintern. Det blev mörkare och mörkare och jag funderade lite på hur jag skulle komma hem helskinnad, jag som normalt har svårt att stå på benen även vid dagsljus (och platt underlag). Jag började tänka på mina fötter som ett extra sinne, som att jag använde fotsulorna till att ”se” med och märkte direkt att det blev en helt annan känsla. Jag var mycket mer medveten om hur underlaget såg ut utan att jag behövde (eller ens kunde) titta på det. På trettondagen var det dags igen, en ny löprunda i skymningen. Denna gång var jag aldrig mer än 10-15 min från bilen (och pannlampan), men jag behövde aldrig hämta den. Igår fick jag dessutom veta att signalerna från foten når hjärnan snabbare än synintryck, vilket känns logisk ur ett evolutionärt perspektiv (”trampa inte på den där giftiga taggen”) och det bekräftar också att känslan är rätt. Jag skulle vilja uppmana alla, och kanske främst de som springer i terrängen, att prova. Tänk på dina fotsulor som att de är dina ögon. Prova också att blunda kortare stunder när du springer. Märker du någon skillnad?