För att utveckla min simning så har jag tagit in en personlig coach. Min kompis Anders är ”gammal” (han är yngre än mig…) simmare och samtidigt väldigt duktig på att både hitta de där små detaljerna som jag behöver ändra på och att pedagogiskt få mig att förstå vad jag ska göra för att få till dem. Jag simmar främst för att det är kul och för att jag vill kunna simma snabbt i havet. Målet är inte främst att bli snabb frisimmar som startsträcka i triathlon, men det kommer förhoppningsvis som en bi-effekt.

Nu när jag har en personlig coach så försöker vi göra det som är kul, och vad är roligare än att lära sig nytt. Som autodidakt (självlärd) simmare så är frisim den enda teknik jag behärskar sedan tidigare. Första steget blev därför att lära sig fjärilssim. Det har länge varit lite av en dröm att få kunna simma fjäril, eftersom det är det tuffaste och jobbigast simsättet. Första gången vi försökte kändes väldigt skumt. Alltså jag fattar inte att det är ett simsätt, man kommer ju inte ens framåt!!! Och jag som trodde att det största problemet skulle vara att jag inte skulle komma upp till ytan och andas… J Den delen funkade faktiskt förvånansvärt bra. Starka armar, tack och lov! Jag skaffade ett par simfötter och tränade kicken och efter några gånger som rörde jag mig faktiskt framåt. Jag är otroligt stolt över att kunna simma 25 meter fjäril idag. Anders tror att jag ska kunna simma 200 meter till sommaren. Hmm…

Min självuppfattning har alltid varit att bröstsim är det jag är sämst på. By default, eftersom det är det simsätt som kräver mest teknik och jag i allmänhet har dåligt att ta till mig teknik. Till min stora förvåning så kläcker han ur sig: ”Var har du lärt dig bröstsim?” (Ja, jag vet, säkert låg där lite självförtrondeförstärkande smicker i den frågan också, men ändå.) Det har jag inte, men tydligen låg där något i min benspark som var värt att bygga på. Jag har ju aldrig fattat bröstsim, trodde att det var med armarna man simmade. Man borde kalla det för höftsimning eftersom det är med höften man simmar, armtaget är bara för nivåreglering.

Ryggsimmet ÄR min sämsta gren, mest för att jag inte är tillräckligt rörlig i axlar/skuldror, men det är något graciöst och harmoniskt med ryggsimmet som gör att jag gillar det. Dock är jag alltid rädd att jag ska slå i huvudet i kaklet (även om det aldrig hänt och med tanke på tempot så skulle det inte vara en så kraftig smäll) 😉

100 meter medley blev det här i veckan. Ett lyft från föregående veckas 50 meter medley. Jag blev grymt inspirerad av min vän Cristoffer som blev 8-9a i klubbmästerskapet över 100m medley. Kanske en dag för mig med. Anders berättar att han någon gång kört 800m medley. 2019, tänker jag mig att vi siktar på J

Simma lugnt!